Heinolan lionsklubit mukana tukemassa nuorten kesätyöpassihanketta - 102 nuorta

Yli sata nuorta sai tänä kesänä työkokemusta Heinolassa kesätyöpassin ansiosta. Heinolan kaikki viisi lionsklubia osallistuivat hankkeen rahoittamiseen 1 000 eurolla eli yhteensä lionsklubit tukivat työllistämishanketta 5 000 eurolla. Kesätyöpassilla kampanjoitiin nyt toista kertaa.


Kesätyöpassi sai alkunsa Lions Club Heinola Jyrängön jäsenen Seppo Laakson aloitteesta. Kesätyöpassin ideana on tutustuttaa nuoria työelämään ja työnhakuun sekä madaltaa yritysten ja yhteisöjen kynnystä palkata nuoria kesätyöntekijöitä.


Kesätyöpassilla yritys työllistää nuoren vähintään kolmeksi viikoksi ja maksaa nuorelle palkkaa vähintään 500 euroa. Nuoren työaika määräytyy alan työehtosopimuksen mukaan suhteessa palkkaan. Yritys saa hankkeelta palautuksena 250 euroa jokaisesta kesätyöpassilla työllistetystä nuoresta.


Kesätyöpassi selkeytti ammatinvalintaa


Laura Mattilalle kesätyöpassin avulla alkanut kesätyö jopa selkeytti ammatinvalintaa.


”Sain palkan lisäksi työkokemusta ja uusia tuttuja. Opin työntekoa ja sen että pitää herätä aamulla töihin koulun sijaan. Mutta tärkeimpänä asiana ammatinvalintani alkoi varmistua.”


Laura Mattila työskenteli eläinlääkärin vastaanotolla, jossa hänen tehtäviinsä kuului asiakaspalvelua ja eläintenhoitoa. Mattila käy Heinolan lukion toista luokkaa, joten jatko-opinnot alkavat kohta olla ajankohtaisia. Kesän aikana pieneläinhoitajan työ alkoi tuntua omalta.


”En ollut aiemmin ajatellut eläintenhoitoa ammattinani, vaikka minulla on aiemmin ollut koira ja nyt papukaija. Tuli mieleen, että vaikka kyseessä oli eräänlainen terveyskeskus, niin ihmiset ja eläimet ovat erilaisia. Oman koiran kuolema oli aikanaan kova paikka, mutta nyt osasin suhtautua eläimen lopettamiseen ammattimaisemmin.”


Nuoret oppivat nopeasti


Heinäsaaren leirintäaluepäällikkö Anu Kokko työllisti kuluneena kesänä yhteensä kuusi kesätyöpassilaista. Heistä nuorin oli 14-vuotias. Nuoret aloittivat ensin kesäpassilaisina ja jatkoivat sitten normaaleina työntekijöinä.


”Nuoret oppivat työt todella hyvin, vaikkei kaikilla ollut aiempaa kokemusta esimerkiksi ruohonleikkuusta tai tiskauksesta. Viime kesänä oli hieman asiaa esimerkiksi pukeutumisesta, mutta nyt siihenkin oli laadittu ohjeet.”


Nuorten käytöksestä – varsinkin tervehtimisestä – Kokko sai runsaasti positiivista palautetta. Hän kiittelee myös nuorten aloitteellisuutta ja kiinnostusta työtehtäviin.


Vaikkei nuorilla ehkä ollut kokemusta ruohonleikkuusta, niin esimerkiksi sosiaalisen median käytössä he saattoivat antaa ohjeita yrittäjälle.


Myönteisiä kokemuksia – jatkoa toivotaan


Nuorille suunnattuja kesätyöpasseja jaettiin Heinolassa tänä vuonna 140, ja niistä käytettiin 102. Työtä tarjonneita yrityksiä, kotitalouksia ja yhdistyksiä oli 54. Suurimpia työllistäjiä olivat Café Harju, Camping Heinäsaari, RantaCasino Heinola, K-marketit Kylätähti ja Ruokamestari sekä Café Heila.


Nuoret työllistyivät mm. asiakaspalveluun, lastenhoitoon ja puhtaanapitoon. Kokemukset kesätyöpassista ovat niin myönteisiä, että työnantajat toivovat kampanjaa myös ensi kesäksi.


Heinolan lionsklubit (Heinola, Heinola Jyränkö, Heinola Kailas, Heinola Sillat ja Heinola Tähdet) rahoittivat kampanjaa yhteensä 5 000 eurolla.


Muina rahoittajina olivat Heinolan kaupunki, Heinolan seurakunta, Heinolan työnantajayhdistys ja Heinolan yrittäjäyhdistys. Käytännön toteutuksesta vastasivat Jyränkölän Setlementti/ Virtaa Työstä-projekti ja Verkostosta Voimaa -rakennemuutoshanke.


Teksti: Atte Kääminen, Kari Koponen

Kuvat: Mediapaja/Hanna-Mari Peltonen, Kari Koponen