LIONS CLUB Virolahti-Miehikkälä 40 vuotisjuhlat

LIONS CLUB Virolahti-Miehikkälä juhli 40-vuotistaivaltaan sunnuntaina 20. maaliskuuta Virolahden Pitäjäntuvalla ja kirkkokonsertissa, jota tähdittivät tangokuninkaalliset Susanna Heikki ja Jukka Hallikainen.

Leijonaklubin historiaan perehtynyt rovasti Jarmo Uotila kertoi konserttiyleisölle, että neljään vuosikymmeneen on mahtunut paljon palvelutoimintaa ja hyväntekeväisyyttä varsinkin paikallisten nuorten ja vanhusten hyväksi.

– Monet tempaukset ja aktiviteetit ovat näkyneet Virolahden ja Miehikkälän katukuvassa niin markkinoilla kuin markettien edustalla. Se on leijonatoiminnan arkipäivää. On jalkauduttu ja tuotu kansainvälistä leijona-aatetta näillekin kulmille.

 

Virolahden ja Miehikkälän yhteisen leijonaklubin perustamisessa ”kätilöinä” toimivat Kelan silloinen paikallisjohtaja Matti Nikkilä ja Miehikkälän kunnanjohtaja Olavi Pekkarinen.

Kaksikosta Matti Nikkilä on edelleen klubin jäsen, ja hänet palkittiin juhlassa perustajajäsenen 40-vuotisansiomerkillä.

– Ennen oman klubin perustamista Virolahdella oli joitakin leijonaveljiä, jotka toimivat Haminan leijonaklubissa. Emme kuitenkaan halunneet jäädä Haminan alaisuuteen, vaan halusimme korostaa paikallista kulttuuriamme, Nikkilä muisteli oman klubin perustamisen taustoja.

Nikkilän mukaan Kaakonkulmalla haluttiin rentoa klubitoimintaa, jossa ei olisi sijaa turhalle pönäkkyydelle.

– Yhteinen sävel löytyi helposti Miehikkälän kanssa, samoin Luumäen, jonka saimme kummiklubiksemme.

Aktiivisesta toiminnasta jo sivuun jättäytynyt Nikkilä kertoi suhtautuvansa luottavaisin mielin klubin tulevaisuuteen.

– Täällä on uudistunut, hyväkuntoinen klubi, jolla varmaan on nousukausi edessä. Myös nuorempaa väkeä on saatu toimintaan mukaan, mikä on hieno juttu.

 

Piirikuvernööri Markku Vihavainen peräänkuulutti juhlapuheessaan nimenomaan leijonatoiminnan uudistumisen tarvetta.

– Meillä kaikilla vapaaehtoistyön tekijöillä on yksi yhteinen suuri ongelma. Me käymme ankaraa kilpailua ihmisten saamiseksi mukaan toimintoihimme. 1970-luvulla tilanne on ollut aivan toisenlainen, mutta pelikenttä on muuttunut niistä ajoista täydellisesti.

Vihavainen huomautti, ettei paluuta entiseen ole, ja se vaatii leijonilta rohkeutta muutokseen omassa toiminnassaan.

– Meidän on aidosti kohdattava ihmisiä, kun haluamme heitä mukaan toimintaamme.

 

Juhlassa myönnettiin yksi poikkeuksellisen korkea tunnustus, kun Esa Punkkinen nimitettiin Melvin Jones -jäseneksi. Kansainvälisen Lions-liiton perustajan mukaan nimensä saanut huomionosoitus on arvokkain lions-toiminnasta myönnettävä tunnustus.

– Esa Punkkinen on aina hyväntuulinen, palvelualtis, luotettava ja rehti veli ja periksiantamaton toimija erilaisissa aktiviteeteissa, piirikuvernööri Markku Vihavainen listasi uuden Melvin Jones -jäsenen meriittejä.

Ennen Punkkista Melvin Jones -jäsenyyden ovat saaneet klubin 40-vuotisen historian aikana vain Seppo Vuorela ja Oiva Kinnunen.

Lions-liiton yhden ruusukkeen ansiomerkin sai Jouni Kuntsi. Oiva Kinnunen ja Into Tasa saivat pitkään toiminnassa mukana olleiden jäsenten 30-vuotismerkit.

 

Marju Perilä