Talvisoitannot-hyväntekeväisyyskonsertti Haminassa oli suurmenestys

Jaakko Ryhänen tähditti Talvisoitantojen 20-vuotisjuhlakonserttia tammikuussa RUK.n maneesissa Haminassa. Lions Club Hamina Bastionin järjestämä hyväntekeväisyyskonsertti olikin suurmenestys ja klubi sai ennätyksellisen summan jaettavaksi paikalliseen nuorisotyöhön.


Lions Club Hamina Bastionin järjestämällä konsertilla kerätään varoja seudun nuorisotyön tukemiseen Haminassa toimivien, nuorisotyötä tekevien järjestöjen kautta. Juhlakonsertin yleisömäärä oli yli 900 ja täyttikin konserttipaikan lähes ääriään myöten


Tänä vuonna konserttia tähditti mittavan kansainvälisen uran tehnyt oopperalaulaja Jaakko Ryhänen. Ryhänen on terveydellisistä syistä jo jättänyt oopperalavat taakseen, mutta mm. erilaiset hyväntekeväisyyskonsertit kuuluvat edelleen hänen ohjelmistoonsa.


Tämän vuotisen Talvisoitantojen teema oli ”Iskelmäaarteita” ja ohjelmisto koostuikin mm. Olavi Virran Georg Otsin, Topi Sorsakosken ja Katri Helenan ohjelmistosta.


Konsertin vierailevana naissolistina oli näyttelijä ja muusikko Satu Taalikainen. Hänet tunnetaan erityisesti Kouvolan teatterin Katri Helena‐musikaalin pääosan esittäjänä. Muina solisteina esiintyivät nuori kotkalainen laulajalahjakkuus Alexander Borshagovski, Kai Huopainen sekä Seppo Olavi, joka oli mukana jo ensimmäisissä Talvisoitannoissa. Kapellimestari Jari Puheloisen johtama kymmenmiehinen Talvisoitanto‐orkesteri oli koottu kymenlaaksolaisista muusikoista.


Konsertin kahvituksesta vastasi Lions Club Hamina Varvara. Heidän suurin huolensa oli että pullia saadaan leivottua tarpeellinen määrä. Tarjottavaa oli kuitenkin riittävästi, onhan klubin jäsenissä mukana myös pitopalvelun ammattilaisia.


Talvisoitannoilla on pitkä historia

Tapahtumaa ideoimassa 1990‐luvun alkupuolella olivat oboisti, lion Jouko Teikari ja hiljattain edesmennyt

laulaja Markku Tuominen.


”Tarkoituksena oli saada talven keskelle viihdekonsertti, jossa pääsisivät esille paikkakunnan omat musiikilliset voimat. Ensimmäisissä Talvisoitannoissa 1996 Vehkalahtisalissa oli konsertin lisäksi ohjelmassa myös tanssia. Pian huomattiin, että pelkkä konsertti oli enemmän yleisön mieleen. Järjestäväksi tahoksi valikoitui heti alusta lähtien Lions Club Hamina Bastioni, josta löytyi osaavia ja innostuneita henkilöitä erilaisiin järjestelytehtäviin”, Jouko Teikari muistelee.


Varhaisessa vaiheessa Talvisoitantojen musiikillinen vastuu siirtyi haminalaisen kevyen musiikin taitajan,

dir. mus. Kalevi Heikkilän harteille. Hän huolehti talkootyönä sovitusten tekemisestä orkesterille,

harjoittamisesta ja solistien valinnasta.


Klubin kunniajäsenen maallinen ja musiikillinen matka katkesi vuonna 2007. Talvisoitannot joutuivat tällöin etsimään uutta ratkaisua tapahtuman jatkamiseksi. Vuonna 2010 kapellimestarin tehtävät otti vastaan Jari Puheloinen, jolla on takanaan pitkä ura kevyen musiikin parissa. Nykyisin hän vastaa uuden sukupolven kouluttamisesta Kymen konservatoriossa Kotkassa.


Teksti: Kai Huopanainen/Kari Koponen

Kuvat: Matti Paananen

Esiintyjät vasemmalta: kapellimestari Jari Puheloinen, juontaja Erkki Mäkelä, Kai Huopainen, Satu Taalikainen, Alexander Borshagovski, Seppo Olavi ja Jaakko Ryhänen. Kukittajina toimivat paikallisen leoclubin jäsenet.
Talvisoitantojen idean keksijä, oboetaiteilija Jouko Teikari.
Vierailevat solistit Jaakko Ryhänen ja Satu Taalikainen